Schadelijke gedachten in rouw
In je rouwproces is je brein volledig op overleven gericht: vechten, vluchten of bevriezen. Dit is een normale reactie in rouw. Schadelijke gedachten krijgen dan echter juist de gelegenheid om heel geniepig een plekje in je brein te veroveren. Hierdoor ga jij op een verkeerde, vaak negatieve manier naar de werkelijkheid kijken.
Voorbeelden van schadelijke gedachten die geregeld voorkomen
- Je kunt in bepaalde situaties de verkeerde conclusies trekken of je generaliseert teveel. In rouw is je brein niet helder en kun je verward denken.
- Je laat je door je emoties leiden waardoor je overal snel een etiket opplakt.
- Je denkt dat je minder waard bent.
Een weduwe kan zich minder waard voelen doordat ze haar partner niet meer naast zich heeft en door andere paren, voor haar gevoel, als 'minder waard' wordt gezien. Ze wordt niet meer uitgenodigd en telt niet meer mee.
Een kind kan zich minder waard voelen na het verlies van een ouder: 'Jij bent toch maar die halve wees.' 'Jij bent niet zoals wij.'
- In rouw denk je vaak dat je slachtoffer bent of iemand die heeft gefaald, iemand die schuldig is. Uit deze gevoelens en gedachten kunnen angst en depressie ontstaan. Je immuunsysteem wordt aangetast en je wordt kwetsbaar voor allerlei aandoeningen. Ook je stemming verandert mee want rouwen betekent stress.
Schadelijke gedachten in rouw ontstaan vooral door:
- Geen tussenvorm zien: je ziet alles zwart/wit. Iets kan alleen maar goed of juist verschrikkelijk zijn. Het is alles of niets in je leven. Je bent alleen maar op het negatieve gericht. In rouw zie je niets positiefs.
- Zou of Had-gedachten: Ik zou sterk moeten zijn. Ik zou me dankbaar moeten voelen. Ik had meer moeten doen. Zij zouden toch moeten weten wat ik nodig heb.
Door dergelijke schadelijke gedachten ontstaan schuldgevoelens en teleurstelling.
- Denken dat je de controle over jezelf en je leven hebt of juist helemaal niet. Beide gedachten zijn schadelijk.
Als ik de controle had gehad, was hij/zij niet overleden. Als ik de controle had, had ik... kunnen voorkomen. Ik had op dat moment de controle niet dus heb ik gefaald.
Op deze manier zit je in een spiraal van negatieve, schadelijke gedachten gevangen.
Oplossingen
- Meer zelfrespect ontwikkelen
Je hebt gedaan wat je kon op dat moment. Als je in een latere periode op een gebeurtenis terugkijkt, zie je altijd verbeterpunten. Maar die gebeurtenis was toen en niet nu.
- Opnieuw een gevoel van veiligheid gaan vinden
Met het overlijden van je dierbare is je leven veranderd. Een deel of zelfs je gehele veiligheid is weggevallen. Je hebt nu een nieuw leven en dat kan best eng zijn. Stap voor stap moet je je hierin thuis gaan voelen.
- Probeer anders te gaan denken
Andere, hoopvolle gedachten vergroten je gevoel van eigenwaarde en vernietigen de schadelijke gedachten in rouw.
- Stel jezelf doelen en ga nieuwe vaardigheden aanleren. Als je iets hebt bereikt, hoe klein ook: geef jezelf een compliment en wees er trots op. Zo verdwijnen schadelijke gedachten naar de achtergrond.
- Probeer je te richten op iets dat minder negatief is.
- Schenk aandacht aan simpele dingen waar je voor jouw gevoel wel de controle over hebt zoals gezond eten, voldoende drinken, rustige ademhaling en lichaamsbeweging.
Deze handelingen geven je een beetje het gevoel van macht en controle in je rouwproces zodat gedachten van hoop ruimte krijgen en de schadelijke gedachten minder van invloed zijn.
Klik op de button voor je reactie: