De intensiteit van rouw

Rouw en hechten

Rouwen heeft veel met hechten aan te maken. De mate waarin je aan iemand bent gehecht kan de intensiteit van jouw rouwproces bepalen. Je kunt de rouwpijn proberen weg te houden maar rouw na verlies bij hechting is onvermijdelijk. Je kunt jezelf helpen door te gaan begrijpen wat je doormaakt.

 

De vijf fasen van Elisabeth Kübler-Ross

Men beweerde lange tijd dat je in rouw door de vijf fasen van de psychiater Elisabeth Kübler-Ross gaat. Samengevat bestaat haar model uit ontkenning, woede, onderhandelen, depressie en acceptatie. Zo eenvoudig verloopt een rouwproces echter niet. Je gaat niet van fase een door de fasen twee, drie en vier naar fase vijf en je bent klaar met rouwen. Nee, rouw is juist chaotisch en onvoorspelbaar. Het kan intens zijn, je leven in de war gooien en jou innerlijk veranderen. Je slingert voortdurend heen en weer.

 

Andere rouwmodellen

De rouwspecialist J. William Worden verdeelt het rouwproces in taken die door elkaar lopen en waaraan je actief kunt gaan werken om de intensiteit van rouw te verminderen. De eerste taak is het je bewust worden van de onomkeerbaarheid van het verlies. Je nieuwe realiteit zonder je overleden dierbare accepteren is moeilijk en pijnlijk. Vaak wil je het gewoon niet en verlang je terug naar jullie 'oude' leven samen.

 

Die pijn stort jou in een achtbaan van emoties en gevoelens. Daar leer je langzaam mee om te gaan zodat ook het verlies een plekje begint te krijgen. Je leven gaat vanzelf verder. Dat zul je merken en je gaat je ook vanzelf aan je veranderde leven aanpassen. Bij de een gaat dat sneller en gemakkelijker dan bij de ander. Dat is normaal want ieder heeft een eigen rouwproces.

 

Met die acceptatie en aanpassing ga je je rustiger voelen en komt er nieuwe levensmoed vrij om je veranderde bestaan vorm te gaan geven.

 

De psychotherapeut Johan Maes ziet met zijn Driesporenmodel een meer persoonlijke manier van rouwen. Iedere rouwende volgt een eigen weg en laat daarbij sporen na.

- Missen doet pijn maar toont ook hoezeer je aan die persoon gehecht bent. Die hechting speelt een belangrijke rol in de intensiteit van de rouw. De fysieke band wordt een herinnering.

- Elk verlies laat diepe sporen na en veroorzaakt pijn. Wat kun je doen om dat verlies een plek in je leven te geven en de pijn te verzachten?

- Het verlies heeft je leven veranderd in een voor en een na. Je gaat op zoek naar je nieuwe levensverhaal met nieuwe perspectieven voor je veranderde toekomst.

 

 

Als de intensiteit van je rouw te zwaar wordt

Het ervaren van je dieptepunt in je rouwproces kan een keerpunt betekenen. Er kan een moment aanbreken waarop je jezelf niet meer herkent. Gedachten als: 'Dit ben ik niet.' 'Zo wil ik niet leven.' 'Dit wil mijn overleden dierbare niet voor mij,' maken je wakker en bewust van je situatie.

 

Dan ontstaat de wil en de drang om uit dat diepe dal omhoog te klimmen en jezelf terug te vinden of opnieuw uit te vinden. Je realiseert je dat het leven met je overleden dierbare echt voorgoed voorbij is en wilt de herinnering op de beste manier vormgeven in je veranderde leven.

 

Als energie en wilskracht vrijkomen, zul je juist met weerstand te maken krijgen in de vorm van schuldgevoelens, schaamte, angst en meer. Ook dat hoort allemaal bij een rouwproces en jij bent in staat om die gevoelens los te laten want je wilt niet meer in die duistere afgrond leven. Dat zou je overleden dierbare ook niet voor je willen.

 

 

Hoe ga je verder?

Telkens moet je de emoties die voor de pijn en intensiteit van jouw rouw verantwoordelijk zijn door je heen laten gaan. Je brein heeft tijd nodig om te aanvaarden dat je overleden dierbare er niet meer is. De relatie met je overleden dierbare blijft echter bestaan, in een andere vorm. Liefde gaat niet dood. De liefde blijft, de pijn wordt langzaam minder.

 

Met doorzettingsvermogen en volharding zul je de intensiteit van je rouw verminderen en een evenwichtiger leven bereiken. Rouwen is een levenslang proces: steeds ben je bezig met het verwerken van pijn maar ook met het zoeken naar mogelijkheden. Zo groei je in je nieuwe bestaan.

 

Klik op de button voor je reactie: